Medical Taping

U kent waarschijnlijk de gekleurde tapes die veel gezien worden bij de behandeling van topsporters. Maar het Medical Taping Concept kan voor vele doeleinden gebruikt worden.

Medical Taping is een behandelmethode die ontwikkeld is vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen. De achtergrondgedachte is dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.

Voortbouwend op deze gedachte, werden er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd. Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren.

De gebruikte tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de onderhuidse lagen, waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen. Door nu gebruik te maken van verschillende tape technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden.

De liftende werking van de tape geeft een onmiddellijke drukvermindering waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af waardoor de ervaren pijn onmiddellijk verminderd.

De antiallergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen van de tape zorgen ervoor dat de tape langere tijd achter elkaar gedragen kan worden. Op deze manier is een behandeling van 24-uur per dag mogelijk, waardoor het herstel na weefseltrauma veel sneller kan verlopen.

De effecten kunnen als volgt worden ingedeeld:

  • Spierfunctie verbeteren door regulatie van de spierspanning
  • Opheffen van belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer (zwelling)
  • Pijndemping
  • Ondersteunen van gewrichtsfuncties door:
  • Stimuleren van positie- en bewegingszin van spieren en gewrichten
  • Correctie van bewegingsrichting
  • Vergroten van stabiliteit
Bekijk alle specialisaties
medical taping