Manuele Therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie en wordt uitgeoefend door een manueel therapeut. Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn/haar opleiding fysiotherapie een gespecialiseerde studie manuele therapie heeft gevolgd. Het is een specifieke methode van onderzoeken en behandelen die bijzonder geschikt is bij functiestoornissen en pijnklachten die voortkomen uit wervelkolom of ledematen.
De behandeling bestaat uit het verbeteren van functiestoornissen door o.a. manipulatietechnieken. Het gewricht geeft even mee; meestal gaat dat gepaard met een (veelal) pijnloos, knappend geluid. Het effect van manuele therapie is vaak direct merkbaar voor de patiënt.
Het doel is het herstellen of verminderen van de functiestoornis en daarmee het verbeteren van de vaardigheden voor het dagelijks functioneren. Het verbeteren van de mobiliteit en pijnvermindering zijn de voorwaarden voor een optimaal herstel.
De manueel therapeut inventariseert door middel van een vraaggesprek uw klachten. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. De manueel therapeut kijkt daarbij naar de klacht zelf, maar onderzoekt tevens waardoor de klachten ontstaat. Afhankelijk van dit onderzoek wordt een behandelplan opgesteld en een prognose gemaakt. De manueel therapeut geeft een goede instructie en begeleiding zodat de patiënt een beeld krijgt van de behandelwijze, het effect en eveneens van de verantwoorde manier van belasten in het dagelijks leven. Daarnaast combineren wij manuele therapie indien nodig met o.a. instructies, adviezen, fysiotherapie en trainingstherapie voor een optimaal resultaat.

Wanneer naar een manueel therapeut(e)?

Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • Heupklachten
Bekijk alle specialisaties
manuele-therapie