Fysiotherapie

Fysiotherapie is voor mensen van alle leeftijden die problemen ondervinden tijdens het uitvoeren van activiteiten in het dagelijks leven als gevolg van een lichamelijke aandoening of beperking.

Een fysiotherapeut onderzoekt, behandelt, adviseert en begeleidt bij stoornissen in houding en/of bewegen. Het kan hierbij gaan om klachten of blessures van spieren, pezen, banden en gewrichten. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid kunnen worden behandeld.
Aandoeningen waarmee men bij de fysiotherapeut komt kunnen bijvoorbeeld zijn ontstaan tijdens het sporten, werkzaamheden, als gevolg van een ongeval of door veroudering. Deze klachten kunnen bestaan uit pijn, krachtsvermindering, beperkingen in bewegingen, zwelling en ademhalingsproblemen.
Naast de behandeling besteedt de fysiotherapeut ook aandacht aan preventie van klachten in de toekomst.

Fysiotherapie bestaat uit drie disciplines:

  • Oefentherapie (bewegingstherapie)
  • Massage
  • Fysische therapie (hierbij wordt gebruik gemaakt van apparatuur voor electrische prikkeling, geluids- of thermische prikkels)

Fysiotherapie is een beschermd beroep wat inhoudt dat iemand zich alleen fysiotherapeut mag noemen wanneer deze de 4-jarige gelijknamige HBO studie succesvol heeft afgerond en tevens een BIG registratie bezit en de verplichte bij- en nascholingen blijft volgen.

Bekijk alle specialisaties
fysiotherapie